• Αρχική
  • Ρομποτική
  • Γιατί Ρομποτική;

Γιατί Ρομποτική

why robotics

Τα παιδιά σήμερα είναι δέκτες μεγάλου πλήθους πληροφοριών και «γνώσεων» που καλούνται να μάθουν και να αφομοιώσουν. Τι κάνουν με τις γνώσεις αυτές; Δυστυχώς, σπάνια έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν κάπου πρακτικά, ή έστω να τις δουν να εφαρμόζονται στην πράξη, ενώ σχεδόν ποτέ δεν έχουν τη χαρά και την ικανοποίηση να τις βλέπουν να «ζωντανεύουν» σε μια δική τους δημιουργία ή κατασκευή. Έτσι, είτε θα γίνουν θεωρητικοί της επιστήμης, της τεχνολογίας και των εργαλείων της («παπαγαλίζοντας» τα μαθήματα) είτε απλά θα τα «απορρίψουν» όλα ως «άχρηστες γνώσεις».

Συμπερασματικά, τα παιδιά μας απορρίπτουν την επιστήμη όχι από έλλειψη ικανοτήτων αλλά απλά από έλλειψη ενδιαφέροντος που προέρχεται από το ότι τελικά δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν κάτι που δεν μπορούν να το νιώσουν οι ίδιοι με τα χέρια τους.

Στο CityLab γνωρίζουμε καλά ότι η Εκπαιδευτική Ρομποτική λύνει τελείως και ευχάριστα αυτό το πρόβλημα, αρκεί να διδάσκεται σωστά – αλλιώς απλά το επιτείνει και σε ορισμένες περιπτώσεις το χειροτερεύει!

Γιατί Ρομποτική στο CityLab;

Τα παιδιά στο CityLab δεν πάνε κάπου για να μάθουν να «φτιάχνουν ρομπότ» αλλά συμμετέχουν σε βιωματικά διαθεματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιώνοντας την εμπειρία της ενεργής και εις βάθος μάθησης μέσω συνεχούς πειραματισμού και προσωπικής/επιστημονικής βελτίωσης.

Με ειδικά αναπτυγμένες, καινοτόμες και εφαρμοσμένες τεχνολογίες, αναπτύσσουν τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες τους με όχημα τη Ρομποτική.

Επιπλέον, «χωρίς να το καταλαβαίνουν», δουλεύουν με τα best practices των «μεγάλων»: επικοινωνία, έρευνα, στρατηγική και αναλυτική σκέψη, διαχείριση χρόνου, ανάληψη ρόλων, κατανομή έργου και πόρων, κοινωνικοποίηση, ανταλλαγή ιδεών, στόχοι, αξιολόγηση, παρουσίαση έργου, αυτοπεποίθηση.  

Όλα τα παιδιά μας συμμετέχουν ενεργά σε καθένα από τα επιστημονικά πεδία του STEM και με τις ξεχωριστές ικανότητές τους ανακαλύπτουν την επιστήμη!

Τι είναι η [Εκπαιδευτική] Ρομποτική;

Η Ρομποτική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία των Ρομπότ και περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τις εφαρμογές τους. Σε ένα διεπιστημονικό πεδίο Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημόνων Πληροφορικής γίνεται ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εφαρμογή των Ρομπότ αλλά και των σχετικών συστημάτων υπολογιστών για τον έλεγχό τους και για την επεξεργασία των πληροφοριών τους.

Ρομπότ είναι μια κατασκευή που μπορεί να εκτελεί προγραμματισμένες εργασίες αλλά σε αντίθεση με τις απλές μηχανές, ακολουθεί την μέθοδο: αισθάνομαι (με αισθητήρες), σκέπτομαι (με software), ενεργώ (με μηχανικά μέρη).

Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι ένα σύγχρονο ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον μάθησης, στο οποίο οι συμμετέχοντες παρακινούνται με το σχεδιασμό και την κατασκευή δημιουργιών που έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τον άνθρωπο ή τα ζώα, σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για τους ίδιους.

Το Ρομπότ αποτελεί την ιδανική δημιουργία και κατασκευή για την ανάπτυξη και εξέλιξη πρακτικών, διδακτικών, γνωσιακών και εφαρμοσμένων δεξιοτήτων από τους κατασκευαστές/χρήστες του.

Συμπέρασμα

Σας καλούμε να εντάξετε τα παιδιά στα εργαστήρια του CityLab. Με τη μέθοδό μας, τα παιδιά αναπτύσσουν γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, με όχημα και στόχο την Ρομποτική. Θα εντυπωσιαστείτε όταν δείτε με πόσες διαφορετικές και πρωτότυπες μεθόδους τα παιδιά θα είναι σε θέση να λύνουν κάθε πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν (και δεν αναφερόμαστε μόνο για τεχνικά/γνωστικά θέματα).

Στην πορεία, εκτός από το γνωστικό μέρος, ενισχύονται οι συνεργατικές δεξιότητες. Τα παιδιά συνεργάζονται σε ομάδες (και όχι σε γκρουπ), τεκμηριώνουν, βελτιώνουν και παρουσιάζουν σε κοινό τις δουλειές τους.

Η μάθηση στο CityLab εμπεδώνεται μέσα από προβλήματα και εφαρμογές της καθημερινότητας, ώστε τα παιδιά να εμπνευστούν και να πειραματιστούν ελεύθερα σε τομείς και θέματα που έχουν νόημα και ενδιαφέρον για αυτά.

Θα τα διαπιστώσετε από τα πρώτα Labs, όταν θα δείτε τα παιδιά σας να σας παρουσιάζουν με ενθουσιασμό και δομημένο τρόπο τις δημιουργίες τους!

Τότε θα κατανοήσετε πλήρως γιατί η εκπαιδευτική ρομποτική είναι στο επίκεντρο πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς αναπτύσσονται (ακόμη και σήμερα) με νέο περιεχόμενο δομημένα μαθήματα σε ιδρύματα όπως ενδεικτικά το Carnegie Mellon University (Robotics Academy), η NASA (Robotics Education Projects), το MIT (MediaLab).

Τέτοια ιδρύματα και μεθοδολογίες αποτελούν πρότυπο για μας και μέρος των όσων ακολουθούμε στο CityLab για τα δικά μας προγράμματα και εργαστήρια.

Copyright © 2014-2022 CityLab IKE – Γ.Ε.ΜΗ.: 130882103000, Α.Φ.Μ.: 800586309 – Υπηρεσίες Σχολών Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος/All rights reserved. Design + programming by makebelieve.