Ετήσιο Πρόγραμμα

Ετήσιο Πρόγραμμα Εργαστηρίων 2023 - 2024: 04/09/2023 - 29/06/2024
10ος Χρόνος, 18 εργαστήρια!

Στον 10ο χρόνο λειτουργίας μας, παρουσιάζουμε 18 διαφορετικά εργαστήρια.
Έναρξη ετήσιου κύκλου 04/09/2023, λήξη 22/06/2024 - (42 εβδομάδες). 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ - ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
- Μέσα στη χρονιά πραγματοποιούνται συνολικά 42 εργαστήρια,  μία φορά την εβδομάδα σε lab διάρκειας 90'
- Η συνολική διάρκεια του κύκλου είναι 63 ώρες. Διαλέξτε την ημέρα και ώρα σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα.
- Υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης μέσα στην εβδομάδα.
- Ανάλογα με τις συνθήκες τα παιδιά δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά ή με ατομικό εξοπλισμό. 

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ
Σε κάθε lab, από την πρώτη μας μέρα, περιλαμβάνεται θεωρία, τελικός σχεδιασμός, δημιουργία και παρουσίαση στους γονείς, όλα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους εντάσσονται στο αντίστοιχο Εργαστήριο και την επόμενη χρονιά συνεχίζουν στο επόμενο. Συμμετέχουν ενεργά σε εργαστήρια υψηλών προδιαγραφών, όπου σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και κατασκευάζουν μηχανές και ρομπότ, ενώ σε επόμενη φάση περνούν σε προχωρημένες ηλεκτρομηχανολογικές δημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης! Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την πρακτικήδημιουργική και διασκεδαστική εισαγωγή τους στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM). 
Κλάδοι όπως Χρηματοοικονομικά, Μηχατρονική, AR/VR, Web Design συμπληρώνουν τις γνώσεις τους με θεαματικά αποτελέσματα και αποδοχή σε τομείς που θεωρούντο "αποκλειστικά" για πολύ μεγαλύτερες ηλικίες!
Στην πορεία, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν πολλές δεξιότητες (γνωστικές και κοινωνικές) που δεν ήξεραν ότι έχουν καθώς μετατρέπονται από χρήστες σε δημιουργούς! Τέλος, όλοι προετοιμάζονται διασκεδαστικά  για την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που τους περιμένουν, για θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά και για να χειριστούν πράγματα που τα ρομπότ "δεν θα κάνουν ποτέ", όπως η δημιουργικότητα, οι διαπροσωπικές δεξιότητες και η επίλυση πρωτότυπων προβλημάτων!

TL;DR: CityLab = Real World Robotics + STEM 360° + Soft Skills + Fun !!!

ΕΤΗΣΙΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023-2024

 ΗΛΙΚ.  LAB ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΣΧΟΛΙΑ

 MHXANIKH - MECHANICS  (5+)
 5 - 6   M_MSM    17:30   17:30   09:30
 11:30 
 Machines & Mechanisms, BricQ
 
 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ - ROBOTICS (6+)
 6 +  R_SPK1    17:30   17:30   17:30  17:30 

 09:30
 13:30 

 Spike Essential
 7 +  R_WD2  17:30    19:30      17:30  19:30  09:30
 13:30 
 WeDO2
 10 +  R_SPK2      19:30    19:30   17:30   11:30   Spike Prime
 10 +  R_EV3    17:30           13:30   EV3 Mindstorms

 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - COMPUTER SCIENCE (8+)
  8 +  C_SCR  19:30  19:30    17:30    11:30   Scratch
 12 +  C_C      17:30          C 
 12 +  C_PYT      19:30       11:30   Python
 12 +  C_PYT2        19:30      Python Advanced
 11 +  C_MOB    19:30            Mobile Programming
 12 +  C_WBD         19:30      Web Design
 12 +  C_ARVR       19:30         Augmented / Virtual Reality 

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΤΡΟΝΙΚΗ - MECHATRONICS  (10+)
 10 +  E_MBIT      17:30      09:30  Microbit
 12 +  E_ARD  19:30           13:30   Arduino
 12 +  E_ARD2          19:30      Arduino Advanced

 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - FINANCIAL ENGINEERING (12+)
 12 +  F_FIN          19:30      Χρηματοοικονομικά

 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - INDUSTRIAL DESIGN (7+)
 7 +  I_IND         17:30       Βιομηχανικός Σχεδιασμός
 11 +  I_IND2        19:30       Βιομηχανικός Σχεδιασμός 2 

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 BIOENGINEERING (12+ ΕΤΩΝ)

Διάρκεια: O κύκλος ολοκληρώνεται σε 5 εργαστήρια
Ημέρες:    Κάθε Σάββατο 16:00 - 18:00
Διάρκεια: 4 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου 2023

 ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ (8-12 ΕΤΩΝ)

Διάρκεια: O κύκλος ολοκληρώνεται σε 7 εργαστήρια
Ημέρες:    Κάθε Σάββατο 16:00 - 18:00
Διάρκεια: 7 Οκτωβρίου - 25 Νοεμβρίου 2023

 ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ (12+ ΕΤΩΝ)

Διάρκεια: O κύκλος ολοκληρώνεται σε 7 εργαστήρια
Ημέρες:    Κάθε Σάββατο 16:00 - 18:00
Διάρκεια: 27 Ιανουαρίου - 9 Μαρτίου 2024

Σημείωση: Όλα τα Εργαστήρια, τόσο του Ετήσιου Κύκλου όσο και τα Βραχυχρόνια, προσφέρονται για έκτακτες περιπτώσεις και υβριδικά, δηλαδή μπορείτε να συμμετέχετε και διαδικτυακά αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε μία ημέρα να έλθετε στους χώρους μας.

Θεματολογία ανά Εργαστήριo

MHXANIKH (5-6)
Εξερευνούμε, κατανοούμε, σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και βελτιώνουμε απλές και σύνθετες μηχανές. Χρησιμοποιούμε γρανάζια, τροχούς, άξονες, μοχλούς,τροχαλίες αλλά και έννοιες από Αριθμητική και Γεωμετρία. Πειραματιζόμαστε και τις βελτιώνουμε / μετατρέπουμε για να λύσουν νέα καθημερινά προβλήματα. (M_MSM:  Lego Simple Machines,  More to Math κ. α.)

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (6+)
Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ρομπότ (μηχανές που μπορούν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους) και αναπτύσσουμε software ελέγχου τους.Ξεκινάμε με απλά ηλεκτρομηχανικά μοντέλα (6-12) και συνεχίζουμε (10+) με σύνθετα με ποικιλία αισθητήρων περιστροφής, ήχου, αφής, φωτός και υπερήχων. Χρησιμοποιούμε όλα τα πεδία της διεπιστημονικής προσέγγισης STEM, σε διαθεματικά εργαστήρια, με στόχο και μέσον το Ρομπότ. Μαθαίνουμε πώς συλλέγουμε πληροφορίες από το περιβάλλον και πώς να ανατροφοδοτούμε το σύστημά μας. Μετράμε το χρόνο και τις αποστάσεις στο χώρο, μαθαίνουμε για κίνηση, τυχαιότητα και μεταβλητές, είτε με εκτίμηση είτε με ακρίβεια μεγεθών.  (R_WD: WeDo, R_WD2: WeDo 2.0,, R_SPK: Spike Prime, R_EV3: EV3 Mindstorms, R_EV3 Advanced: EV3 Mindstorms)

COMPUTER SCIENCE (8+)
Η Πληροφορική σαν Τεχνολογική Επιστήμη. Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τέχνη του Προγραμματισμού Υπολογιστών. Εργαστήρια που διδάσκεται αλγοριθμικός τρόπος σκέψης και μεθοδολογία επίλυσης πραγματικών (και πρωτότυπων) προβλημάτων με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τηρώντας τις αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών. Η υπολογιστική σκέψη, η εκμάθηση της δομής της κάθε γλώσσας, η σύνταξη και τελικά το “coding” είναι ένα δημιουργικό, ευχάριστο και φυσικό επακόλουθο της κατάκτησης των προηγούμενων δεξιοτήτων.  C_C  Γλώσσα C, σχεδιασμός και κατασκευή κλασικών αλγορίθμων από την αρχή. C_SCR: ScratchC_PYT: Object oriented programming σε python. C_PYT2: Προχωρημένες τεχνικές και έτοιμες βιβλιοθήκες. C_MOB: MIT App Inventor για δημιουργία εφαρμογών για κινητά και tablet.  
Ενδεικτικά Projects:  C: «The Art of Computer Programming”, Α.Ι., Game Theory, Κλασικοί Αλγόριθμοι. Python: Space Invaders v2, Κρεμάλα v2, Τρίλιζα, Κρυπτογράφηση, βιβλιοθήκες…MIT App Inventor: Pet Robots, Arcade, Text to Speech, Platform Games, Puzzles.

MECHATRONICS (10+)
Σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα επεξεργαστών, ελεγκτών, αισθητήρων και προγραμματισμού (microbit, Arduino, ...) δημιουργούμε αυτόνομες ηλεκτρομηχανικές κατασκευές. Με χρήση αισθητήρων η πλατφόρμα «καταλαβαίνει» τι γίνεται γύρω της (κίνηση,θερμοκρασία, ήχος…) και το μετατρέπει μέσω του software σε οδηγία για (συνήθως)κίνηση του ρομπότ, ή περιστροφή σε μοτέρ, ενδείξεις σε οθόνες ή/και φώτα, κ.α.Τα εργαστήρια βασίζονται σε υψηλού επιπέδου projects πραγματικών κατασκευών. Χρησιμοποιούμε Arduino με ποικιλία από αισθητήρες, αντιστάσεις, πυκνωτές, ποτενσιόμετρα, μοτέρ, κινητήρες, ηχεία, γρανάζια, άξονες, οθόνες, led. Σχεδιάζουμε ηλεκτρονικά κυκλώματα (σε χαρτί ή σε software simulation environments), προσθέτουμε μηχανές, αισθητήρες, εξαρτήματα, καλώδια, βίδες,led και lcd οθόνες, προγραμματίζουμε και τελικά δημιουργούμε πραγματικές συσκευές.

WEB DESIGN (12+) 
Ανάπτυξη σελίδων και εφαρμογών για το web. Εργαστήρια html, css, πίνακες δεδομένων, reverse engineering, user groups, storyboards, wireframes, ...

ΧΡΗΜATOOIKONOMIKA (12+)
Χρηματοοικονομική παιδεία, απαραίτητη για την ψηφιακή μας εποχή. Micro, macro, αγορές, προϊόντα, trading, financial engineering, risk management  - δείτε το πρόγραμμα και τους στόχους εδώ.    

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (7+)
Σχεδιάζουμε προϊόντα συνδυάζοντας τις STEM γνώσεις μας ώστε να βελτιωθούν λειτουργικά και αισθητικά και να γίνουν ωφέλιμα και επιθυμητά. Εξασκούμαστε στον σχεδιασμό και στην αποτύπωση (2D και 3D) πρώτα σε χαρτί και έπειτα σε σχεδιαστικά προγράμματα. Μαθαίνουμε για κλίμακες, προοπτικές, αναλογίες και όλα τα απαραίτητα με στόχο να μπορούμε να δημιουργήσουμε (και να παρουσιάσουμε!) νέα προϊόντα.

ΒIOENGINEERING (12+)
Ανακαλύπτουμε το κοινό έδαφος μεταξύ μηχανικής και βιολογίας και συνδυάζουμε τις ιατρικές επιστήμες με τις επιστήμες υπολογιστών. Συνεργαζόμαστε και κατασκευάζουμε αισθητήρες που αλληλεπιδρούν με το σώμα μας, επεξεργαζόμαστε ιατρικά δεδομένα και ψηφιακές εικόνες (τύπου DICOM) με ειδικούς αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και προγραμματίζουμε ευφυή συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων και υποβοήθησης ιατρών.
Γνωρίζουμε εις βάθος το ρόλο της μηχανικής και της πληροφορικής στα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής (τεχνητά ρομποτικά μέλη, τεστ DNA) μέσα από διαθεματικά εργαστήρια και εξερευνούμε τον διεπιστημονικό κλάδο της βιοϊατρικής μηχανικής.
Καλλιεργούμε ενσυναίσθηση σχεδιάζοντας λύσεις που απευθύνονται στις ανθρώπινες ανάγκες και στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής, ενώ συζητάμε ζητήματα βιοηθικής και μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις επιστήμες με υπευθυνότητα.
Εξοπλίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και δεξιότητες για να ζήσουν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιολογία και η ιατρική μπλέκονται, συνεργάζονται και εξελίσσονται μαζί.

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ (8+)
(Διαφορετικά εργαστήρια για 8 με 12 ετών και για άνω των 12 ετών)

Μαθαίνουμε πώς λειτουργεί το Σύμπαν. Συνεργαζόμαστε και δημιουργούμε κατασκευές για να κατανοήσουμε καλύτερα το διάστημα. Κατασκευάζουμε αυτοματισμούς και ρομπότ για να μάθουμε πώς δημιουργούνται οι πλανήτες και τι είναι οι δορυφόροι.
Μαθαίνουμε πώς λειτουργούν τα (ρομποτικά) τηλεσκόπια και πώς ακριβώς οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν πλανήτες σε άλλα Αστρικά Συστήματα.
Θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως: τι είναι οι αστερισμοί, τι είναι η έκλειψη Ηλίου, τι υπάρχει στην “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί στην εξερεύνηση του Σύμπαντος; Πειραματιζόμαστε με όχημα όλες τις κατασκευές μας και στόχο τη βελτίωσή τους και τη δική μας καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του Σύμπαντος.
Μέσω ρομποτικών και ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών μελετάμε αρχικά το πώς δημιουργούνται οι πλανήτες και τι είναι οι δορυφόροι. Μαθαίνουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για την εξερεύνηση του διαστήματος και εξερευνούμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Ανταλλάσσουμε ιδέες, συνεργαζόμαστε, επικοινωνούμε, παρουσιάζουμε σε τρίτους, αναπτύσσουμε τη διαίσθησή μας και το ενδιαφέρον μας στην Αστροφυσική και σε καθένα από τα πεδία του STEM, ενδυναμώνουμε δεξιότητες έρευνας και επίλυσης προβλημάτων και δημιουργούμε με μεθοδολογία project management – «όπως οι μεγάλοι». Γίνεται συνεχής παρατήρηση, πειραματισμός, ανάλυση και σύνθεση των δημιουργιών μας. Μαθαίνουμε να περιγράφουμε, να ερμηνεύουμε και να παρουσιάζουμε φαινόμενα που συμβαίνουν στο Σύμπαν.
Ερχόμαστε σε επαφή με την Αστροφυσική, ως δημιουργοί και εξερευνητές.

Πεδία του STEM @ CityLab

  • Science: Υπόθεση και απόδειξη, Πειραματικός σχεδιασμός, Παρατήρηση, πρόβλεψη, συλλογή στοιχείων και ερμηνεία, Μετρήσεις απόστασης χρόνου και ταχύτητας, Αλγόριθμοι και Προγραμματισμός, ...
  • Technology: Γρανάζια, κίνηση, περιστροφή, δυνάμεις, αισθητήρες κίνησης ήχου φωτός χρώματος, αρχές συναρμολόγησης και κατασκευής μηχανών, ...
  • Engineering: Παράθεση δημιουργικών ιδεών, αιτιολόγηση με στοιχεία, ανάλυση, διόρθωση, βελτίωση, σχεδιασμός, προδιαγραφές, διαχείριση έργου, συγγραφή οδηγιών, έρευνα, παρουσίαση, ...
  • Mathematics: Εφαρμογή αριθμητικής, άλγεβρας και γεωμετρίας στην πράξη, στατιστική ερμηνεία αποτελεσμάτων των πειραμάτων ...

Διδακτικοί Στόχοι @ CityLab: Διακριτοί και συγκεκριμένοι για τη Γνωστική, Συναισθηματική και την Ψυχοκινητική Περιοχή.
Εκπαιδευτικά Σενάρια @ CityLab:¨Kάλυψη στόχων από διάφορες Γνωστικές Περιοχές, σε εβδομαδιαία εργαστήρια διάρκειας 90’.
Καθημερινότητα @ CityLab: Αναπτύσσουμε με μέσον και στόχο τα  πεδία του STEM, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, διασκεδάζοντας! 
Τα παιδιά @ CityLab: Mπαίνουν σε ένα κόσμο που τα ωθεί να φανταστούν και τα εμπνέει να δημιουργήσουν, σωστά.

Ετήσιο Κόστος εργαστηρίων - Εκπτώσεις

Ο ετήσιος κύκλος αποτελείται από 42 εργαστήρια (10 μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο), μία φορά την εβδομάδα σε lab διάρκειας 90' - συνολική διάρκεια κύκλου 63 ώρες
Κόστος ετήσιου κύκλου: M_MSM 500 €, λοιπά εργαστήρια 600 €.  
Η πληρωμή γίνεται με πιστωτική (POS), πίστωση μέσω τράπεζας ή μετρητά.
Εκπτώσεις: για αδέλφια ή/και δεύτερο παράλληλο εργαστήριο του ίδιου μαθητή, γίνεται έκπτωση 10%.

Κόστος Βραχυχρόνιων εργαστηρίων

BIOENGINEERING: 100 €  (5 labs, 10 ώρες)

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ: 140 € (7 labs, 14 ώρες)



Δείτε περισσότερα για τα εργαστήριά  μας ανά ηλικία εδώ.

Copyright © 2014-2024 CityLab IKE – Γ.Ε.ΜΗ.: 130882103000, Α.Φ.Μ.: 800586309 – Υπηρεσίες Σχολών Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος/All rights reserved. Design + programming by makebelieve.