28/9/2020 Συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία του CityLab με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco σαν Digital Skills Partner (Εργαστήρια STEM και Ρομποτικής).

700 SITE1

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

700 DTS 6

Στα εργαστήριά μας με συνεργατικές δραστηριότητες σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε ρομπότ και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές, με στόχο να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα από τον πραγματικό κόσμο. Έχοντας όχημα και στόχο τις εργασίες και τις κατασκευές μας, ανακαλύπτουμε εις βάθος την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM) ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τη δημιουργική μας ευφυΐα καθώς μετατρεπόμαστε από χρήστες σε δημιουργούς.

Τέλος, στην πορεία μας αυτή, αποκτούμε όλες τις δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σωστά στις εξελισσόμενες ανάγκες του αύριο.

Δείτε αναλυτικά για το DT&S στο https://www.cisco.com/go/dts και οργανώστε την επίσκεψή σας.


700 SITE2

Σας περιμένουμε!!!

#ciscodts #dts #digitalskills #digitaltransformation #thessaloniki

7/3/2020: Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο

ΕΝΑ CityLab ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ!

Μια εκπληκτική βραδιά για τους μαθητές μας και τους γονείς τους: Αστρονομική παρατήρηση από το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η εξαιρετική ομάδα του, μας ξενάγησαν (Σάββατο 7 Μαρτίου 2020) στο νυχτερινό ουρανό.

SKY AST w700 IMG 20200307 210956 3472 x 2607

Στη συνέχεια, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδραστική ομιλία, εξερευνήσαμε
- τη συμβολή των τηλεσκοπίων στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην σύγχρονη Αστροφυσική, όπως η διαστολή του σύμπαντος, η δομή των γαλαξιών και οι ανακαλύψεις εξωηλιακών συστημάτων
- πώς τα υπερσύγχρονα ρομποτικά και αυτοματοποιημένα τηλεσκόπια σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να κοιτάξουμε τον ουρανό μέσα από διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος.
- τι περιλαμβάνει η κατασκευή ενός σύγχρονου τηλεσκοπίου, πως σχεδιάζονται τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου και τι διαφορά έχουν με τα διαστημικά τηλεσκόπια.
- τι μας περιμένει στο μέλλον στο πεδίο της σύγχρονης Παρατηρησιακής Αστροφυσικής και της Οπτικής Οργανολογίας!

TELE AST w700 IMG 20200307 195223 3264 x 2448

CLASS AST w700 IMG 20200307 211601 4063 x 3051

Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι και ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο γύρω μας...

 

21/02/20: Επίσκεψη στο Χρηματιστήριο

Μηχανικοί και Επιστήμονες στο Χρηματιστήριο
Τα παιδιά (11+) των τμημάτων Financial Engineering, Computer Science και προχωρημένης Ρομποτικής είδαμε στην πράξη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστήμη και τεχνολογία με αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά! 

IMG 20200221 151144 800w

Μας μίλησε ο κύριος Στέλιος Κωνσταντίνου (Προϊστάμενος, Τμήμα  Σχέσεων με Επενδυτές) για θέματα όπως 
- Τι ακριβώς κάνουν οι Computer Engineers, Software Engineers, Financial Engineers και οι Computer Scientists στο Χρηματιστήριο;
- Θα μας "άρεσε να κάναμε αυτή τη δουλειά";
- Τι ακριβώς κάνει το Χρηματιστήριο; Γιατί χρειάζεται; Τι γίνεται όταν αγοράζουμε μετοχές; Ομόλογα; Που είναι οι μετοχές; Τι είναι η κεφαλαιαγορά, τι ή χρηματαγορά. Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών της ΕΧΑΕ;

Απορίες των παιδιών μας απάντησε oμάδα ειδικών από την ΕΧΑΕ και έγινε ξενάγηση στους χώρους του ΧΑ και σε διαβαθμισμένα μέρη που δεν ανοίγουν για το κοινό!!!

IMG 20200221 172820 800w

 

5 ΑΠΡ - 2ο Φεστιβάλ Ρομποτικής 2020

Το Φεστιβάλ μας, είναι γιορτή δημιουργίας και διασκέδασης και περιλαμβάνει Διαγωνιστικό και Εκθεσιακό Τμήμα, για παιδιά 5 έως 16 ετών. 
Η εκδήλωση θα γίνει στο κλειστό γήπεδο Αλίμου, την Κυριακή 5/4/2020  στις 12:00 και τελεί υπο  την αιγίδα του Δήμου Αλίμου.
/*  Η εκδήλωση θα επαναπρογραμματιστεί - ανακοινώσεις εδώ */

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα οι ομάδες
- μαθαίνουν για πρώτη φορά επί τόπου το τι θα δημιουργήσουν αλλά και το πώς θα αξιολογηθούν
- υλοποιούν αποδεδειγμένα 100% δικές τους δημιουργίες, χωρίς έτοιμες λύσεις (τα εξαρτήματα δίνονται τελείως αποσυναρμολογημένα και τα pc/tablet δεν είναι δικά τους)
- δεν λαμβάνουν βοήθεια από πουθενά (προπονητές, κριτές, γονείς, εθελοντές, internet) παρά μόνο η μία ομάδα από την άλλη αν το επιθυμούν
- δημιουργούν (από το μηδέν) κατασκευές άμεσα συνδεδεμένες με έννοιες φυσικής, μαθηματικών και υπολογιστικού τρόπου σκέψης

Στο Εκθεσιακό Τμήμα, οι ομάδες εκθέτουν όποιο θέμα επιθυμούν με projects από τα εργαστήριά μας!

Οι κατασκευές μας περιλαμβάνουν θεματολογία Robotics, Mechanical/Electrical/Software Engineering σε πλατφόρμες όπως Lego Education (Machines, WeDO, EV3), Arduino, Scratch, Python, C, Virtual Reality, Mobile Programming, αλλά και Financial Engineering.

Οι ομάδες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους και αξιολογούνται όχι μόνο στα έργα τους αλλά και σε δεξιότητες όπως δημιουργικότητα, διαπροσωπικές σχέσεις και την ικανότητα επίλυσης πρωτότυπων προβλημάτων - δηλαδή, σε όσα τα ρομπότ δεν θα καταφέρουν ποτέ!!!

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό -  σας περιμένουμε, μικρούς και μεγάλους, για να δείτε πώς τα παιδιά, όταν δημιουργούν διασκεδάζουν!

(Δείτε στιγμιότυπα από το 1ο Φεστιβάλ του CityLab εδώ)

Ρομπότ στην αυτοκινητοβιομηχανία - Συνάντηση / Παρουσίαση 23/11/19

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕ 2019, 18:00, στο CityLab - Ανοιχτή παρουσίαση, για παιδιά (... και γονείς)!!!
Οι εταιρίες inos hellas http://inoshellas.inos-automation.de/ και CityLab σας καλούμε σε μια συνάντηση γνωριμίας με τον κόσμο της ρομποτικής και της μηχανικής όρασης, όπου οι εργαζόμενοι της inos θα παρουσιάσουν με πρακτικά παραδείγματα:
- τις τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία και πως αυτές αξιοποιούνται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

Περισσότερα: Ρομπότ στην αυτοκινητοβιομηχανία - Συνάντηση / Παρουσίαση 23/11/19

Εργαστήρια [Εκπαιδευτικής] Ρομποτικής για Εκπαιδευτικούς: η Δεξιότητα του STEM

- Η εκπαίδευση διαρκεί 12 ώρες - το κόστος είναι € 200.
- Εξασφαλίστε τη θέση σας στο  ή στο 2 110  130 140.   

Πρόγραμμα επόμενων Εργαστηρίων 
- ΔΕΥ 29 IΟΥΝΙΟΥ, ΤΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ και ΤΕΤ 01 ΙΟΥΛΙΟΥ, καθημερινά 16:00 - 20:00

Αγαπητέ Εκπαιδευτικέ. Η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι το παρόν. Εσύ τη διδάσκεις!
Έλα στο CityLab, έναν οργανισμό που απο το 2014 ασχολείται πλήρως και αποκλειστικά με το STEM, να σου δείξουμε πώς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ 
Γνωρίζουμε την ανάγκη της Εκπαιδευτικής κοινότητας στη σύγχρονη εποχή να ενημερωθεί και να επιμορφωθεί σωστά και έγκυρα για τη διδασκαλία της Ρομποτικής. 

Περισσότερα: Εργαστήρια [Εκπαιδευτικής] Ρομποτικής για Εκπαιδευτικούς: η Δεξιότητα του STEM

Χρηματοικονομικά για παιδιά!!! (12-17 ετών)

Flyer AD FB FINANCE 2019 size707

«Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί βασική δεξιότητα ζωής για τη συμμετοχή στη σύγχρονη κοινωνία. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο όπου τελικά θα πρέπει να αναλάβουν το δικό τους οικονομικό μέλλον.
Ακόμη και από μικρή ηλικία, τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες για να βοηθηθούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών επιλογών σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης και να διαχειριστούν τα τυχόν δικά τους κεφάλαια, είτε από αμοιβές τους μερικής απασχόλησης.
Συνιστούμε να αρχίσει η χρηματοοικονομική εκπαίδευση όσο το δυνατόν νωρίτερα και να διδάσκεται στα σχολεία.  Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Η ένταξή της σε προγράμματα σπουδών από νεαρή ηλικία επιτρέπει στα παιδιά να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την οικοδόμηση υπεύθυνης οικονομικής συμπεριφοράς σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσής τους.»
Πηγή: ΟΟΣΑ (OECD
)

Περισσότερα: Χρηματοικονομικά για παιδιά!!! (12-17 ετών)

Ρομποτική στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ΠΚ

Σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στις Μαθηματικές ΑποΔράσεις 2019 στο 2o Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ΠΚ.  
Tο City Lab αναλαμβάνει με χαρά και τιμή, την ευθύνη να οδηγήσει τους μαθητές σε ένα δημιουργικό και συναρπαστικό ταξίδι σε καθένα από τα πεδία του STEM με όχημα την Ρομποτική! 
Το 2o Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης που οργανώνεται από το Σπουδαστήριο Θεωρητικών Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών θα διεξαχθεί από τις 2 έως και 5 Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

/* update με λίγες φωτογραφίες και σχόλια παιδιών από την εκδήλωση */
- "Εξαιρετική εμπειρία"  
- "... και γιατί πρέπει να φύγουμε τώρα;"
- "ό,τι είχαμε  στο μυαλό μας κάναμε το ρομπότ να το κάνει"
- "θέλω να το βάλω να κάνει κι άλλα πράγματα  και κατάλαβα πώς"
- "θα μας λείψετε"     /* αμοιβαίο  !!! */

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 

20190703 095029 3361 x 1759 700


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ - ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

20190703 143130 3056 x 1599 700

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΥ 
20190704 095230 3118 x 1632 700

ΟΤΑΝ ΟΙ "ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ" ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΑΞΗ !!!
20190704 123614 3244 x 1697 700

1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής

Στις 19/05/2019 διοργανώσαμε το πρώτο Φεστιβάλ Ρομποτικής στο CityLab με δύο χωριστά τμήματα.
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα οι ομάδες έμαθαν για πρώτη φορά και επί τόπου το τι θα κατασκευάσουν, ενώ στο Εκθεσιακό Τμήμα έμαθαν τη γενική θεματολογία και κατασκεύασαν ελεύθερα τα  έργα τους. Τα θέματα ήταν όλα πρωτότυπα και τα χαρακτηριστικά δόθηκαν όπως σε οποιοδήποτε πραγματικό ηλεκτρομηχανολογικό project με ξεκάθαρο θέμα, έργο, μελέτη, πλατφόρμα, έλεγχο, περιγραφή, προδιαγραφές, οδηγίες, τεχνικές παρατηρήσεις, κριτήρια βαθμολογίας, κ.α. Εξάλλου, δεν θα μπορούσαν τα παιδιά να περιμένουν τίποτε άλλο, παρά μόνο το "Real World Robotics" που τους λέμε όταν ξεκινούν τα εργαστήριά μας.

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση εδώ  (https://www.facebook.com/watch/?v=2267308983533904) καθώς και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή.

Τα μετάλλια ...
20190519 114536 4032 x 1960 700w

Υποδοχή 
20190519 100410 4032 x 1960 700w 2

Οι ομάδες δημιουργούν
DSC06767 5456 x 3632 700w

DSC06782 700w 2

Οι εθελοντές βοηθούν...

DSC06789 5456 x 3632 700w

 

ΔΔΔ - Διαγωνιζόμενοι Δημιουργούν Διασκεδάζοντας  :-)

DSC06800 5456 x 3632 700w

DSC06865 5456 x 3632 700w

DSC06840 5456 x 3632 700w

DSC06897 5456 x 3632 700w

DSC06808 5456 x 3632 700w

DSC06823 5456 x 3632 700w

e20190520 123429 3 4032 x 1960 700w

DSC06794 5456 x 3632 700w

DSC06802 5456 x 3632 700w

DSC06797 5456 x 3632 700w

Σας ευχαριστούμε!
DSC07062 5456 x 3632 700w

Summer Camps 2019!

Δείτε λεπτομέρειες για τα καλοκαιρινά εργαστήρια μας για το 2019 εδώ.

Σας περιμένουμε!

Copyright © 2014-2021 CityLab
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος/All rights reserved. Design + programming by makebelieve.