Ερωτήσεις

(...δείτε τις νέες ερωτήσεις και προσθήκες ...)

Σε μία φράση: Γιατί Ρομποτική;

Διότι μέσω της Ρομποτικής τα παιδιά μας ικανοποιούν πλήρως και ευχάριστα την εκ φύσεως προδιάθεσή τους για ανακάλυψη (από τη θεωρία στην πράξη), της επιστήμης!

Σε μία φράση: Γιατί Ρομποτική στο CityLab;

Στο CityLab «γίνεται κάτι παραπάνω από Ρομποτική» (Κατερίνα, 11 ετών).

Εμείς, θα προσθέσουμε ότι τα παιδιά είναι απο την πρώτη μέρα δημιουργοί και όχι χρήστες/θεατές τεχνολογίας - και αυτό το πετυχαίνουμε σε όλες τις ηλικίες!  

Ποιοι διδάσκουν στο CityLab;

Από την πρώτη μέρα, θέλουμε αυστηρά να διδάσκουν τα παιδιά μας εισηγητές που

- γνωρίζουν άριστα τα πεδία του STEM επειδή τα έχουν ήδη διδαχθεί οι ίδιοι σε σχετικό τμήμα Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου

- έχουν ήδη εργασιακή εμπειρία (Software Engineers, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με ποικίλες κατευθύνσεις, Μαθηματικοί, Φυσικοί)

- έχουν εξαιρετική μεταδοτικότητα και αλληλεπίδραση με τα παιδιά

Στην ομάδα μας υπάρχουν Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με μεταπτυχιακά διπλώματα (σε Computer Engineering και σε Robotics), Επιστήμονες Υπολογιστών, Φυσικοί και Μαθηματικοί με εξαιρετική διδακτική και εργασιακή εμπειρία και όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο!

Πώς ξέρω αν αυτά που διδάσκετε είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού μου;

Γνώμονας του τι διδάσκουμε ανά ηλικία είναι οι διεθνείς επιστημονικές και τεχνοκρατικές προδιαγραφές της διδασκαλίας STEM, οι παιδαγωγικές οδηγίες στη χώρα μας, η πολυετής πείρα των εισηγητών μας στο αντικείμενο, αλλά και επιπλέον όλων, οι ηλικιακές προδιαγραφές των εκπαιδευτικών πλατφορμών που χρησιμοποιούμε, όπως αυτές έχουν τεθεί από τον κατασκευαστή τους. Δεν πρέπει να διδάσκεται για παράδειγμα ένα παιδί 5 ετών με εκπαιδευτική πλατφόρμα που οι ηλικιακές προδιαγραφές του κατασκευαστή είναι 7+. Το παιδί, φυσικά και "θα περνά καλά και θα διασκεδάζει" σε αυτή την περίπτωση - ωστόσο, δε θα είναι ο δημιουργός όπως όλοι μας επιθυμούμε αλλά ένας απλός χρήστης που κατά κανόνα θα παίζει με έτοιμες κατασκευές που φτιάχνονται και προγραμματίζονται από τρίτους!

Να περιγράψουμε τα Εργαστήρια;

Τα παιδιά του Robotics Lab εντάσσονται σε διμελείς ή τριμελείς ομάδες, με αυστηρά μέγιστο αριθμό σε κάθε τμήμα τις 8 ομάδες ή 21 παιδιά. Οι προδιαγραφές των αιθουσών μας, ο εξοπλισμός μας, αλλά κυρίως το υψηλό επιστημονικό/παιδαγωγικό επίπεδο των εισηγητών μας, μας "επιτρέπουν" άνετα τον μέγιστο αριθμό μαθητών, στον ετήσιο κύκλο των labs, και μάλιστα οι παρουσιάσεις και ο συναγωνισμός είναι εξαιρετικός με αυτές τις συνθήκες! Όταν το δείτε από κοντά, θα το διαπιστώσετε οι ίδιοι!!! Τα παιδιά το λατρεύουν και διασκεδάζουν - κάθε βδομάδα "νέος διαγωνισμός"! Στην πράξη, επειδή έχουμε πολλά τμήματα μέσα στην εβδομάδα, ο μέσος αριθμός παιδιών ανά τμήμα δεν ξεπερνά τα 12.

Πόσο διαρκούν τα εργαστήρια;

 Η καλύτερη, πληρέστερη και ολοκληρωμένη απόκτηση ουσιαστικής γνώσης έρχεται με την παρακολούθηση του ετήσιου κύκλου εργαστηρίων (Σεπτέμβριος – Ιούνιος). Στον κύκλο αυτό, ο οποίος είναι προσεκτικά δομημένος και σχεδιασμένος, μπορούν να ενταχθούν χωρίς πρόβλημα σε συγκεκριμένα ενδιάμεσα χρονικά σημεία νέοι μαθητές σχεδόν σε όλα τα Labs. Υπάρχει ειδική μέριμνα για το χειρισμό τους και για να «ευθυγραμμιστούν» με τους υπόλοιπους χωρίς μαθησιακά κενά.

Δύο λόγια για το χώρο και τις εγκαταστάσεις;

Το CityLab βρίσκεται στον Άλιμο, στην οδό Γ. Κονδύλη 4, «επάνω» στην παραλιακή λεωφόρο και απέναντι από τη στάση «Ζέφυρος» του Τραμ. Τα παιδιά μπορούν να έρχονται και μόνα τους - η πρόσβαση είναι εύκολη και ασφαλής είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με τα πόδια, όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ υπάρχει και ιδιόκτητος χώρος πάρκινγκ.

Οι «προχωρημένοι» μαθητές δεν «βαριούνται» στην ομάδα τους;

Όχι. Οι «μαθητές» κατατάσσονται ανάλογα με την ηλικία τους και σε ομάδες φίλων και γνωστών μεταξύ τους - η βασική ιδέα της ομαδικής δουλειάς στο CityLab είναι ότι οι «δυνατοί» μαθητές παρακινούν και βοηθούν τους υπόλοιπους της ομάδας τους με αποτέλεσμα να μαθαίνουν όλοι από όλους και όλοι μαζί από τον εισηγητή. Το σύστημα αυτό αποδίδει καλύτερα από τη συνήθη διάκριση σε «τμήματα προχωρημένων» και «τμήματα αρχαρίων».

Πρέπει να αγοράσω κάτι; Τι πρέπει να έχει το παιδί μαζί του;

Όχι και τίποτε, αντίστοιχα. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός ρομποτικής και ο προσωπικός υπολογιστής παρέχεται στα εργαστήρια του CityLab σε κάθε μαθητή.

Παραδίδετε «ιδιαίτερα» μαθήματα ρομποτικής;

Μόνο σε ομάδες! Τα «Ιδιαίτερα» μαθήματα σε ένα άτομο, ακυρώνουν τον σχεδιασμό του προγράμματος ρομποτικής που απαιτεί ομαδική εργασία. Κατ' εξαίρεση γίνονται «Εντατικά Εισαγωγικά Σεμινάρια» μόνο σε παιδιά που θέλουν να ενταχθούν σε συγκεκριμένα Labs τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο κατά περίπτωση.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του CityLab;

Οι μικρότεροι μαθητές είναι πέντε χρονών, ξεκινούν με εντυπωσιακά αποτελέσματα και συνεχίζουν με ακόμη εντυπωσιακότερα σε πολλούς τομείς.

Από πού ξεκινάει το κάθε παιδί;

Απλά: από την ομάδα του και το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί! Πραγματικά απλά και χωρίς άγχος, όλα είναι ήδη μελετημένα πολύ προσεκτικά, ώστε τα παιδιά να προχωρούν και να δημιουργούν όλα μαζί χωρίς κενά και απορίες. Η εμπειρία μας στο αντικείμενο εγγυάται την αρχικά ομαλή ένταξη των νέων παιδιών στα εργαστήρια (τα οποία στους γονείς πολλές φορές φαντάζουν «δύσκολα») και τα παιδιά μας φροντίζουμε να εξελίσσονται τόσο στο γνωστικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Πρέπει το παιδί να έχει εμπειρία σε υπολογιστές  ή ρομποτική;

Δεν είναι απαραίτητο. Επίσης, ας ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι το «εμπειρία σε υπολογιστές» και τελείως άλλο το «προγραμματισμός υπολογιστών». Θα το δούμε αναλυτικά σε κάποιο Open Day Lab αυτό!

Θα είναι μπροστά σε υπολογιστή όλη την ώρα;

Φυσικά όχι! Αυτό θα ήταν η αποτυχία του προγράμματος! Τα παιδιά προγραμματίζουν στον Η/Υ, συσκέπτονται, συναρμολογούν, παρατηρούν το ρομπότ τους στην πράξη, διορθώνουν, μελετούν, υιοθετούν ιδέες από τις άλλες ομάδες, βελτιώνουν τα έργα τους, και ξανά από την αρχή. Ο στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά σωστά.

Μπορεί ένα παιδί π.χ. 9 χρονών να είναι με μεγαλύτερα παιδιά;

Δεν αποκλείεται, αλλά στις ηλικίες 5-15 είναι καλύτερα για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους να τηρείται στο CityLab ακριβώς ό,τι εφαρμόζεται ευλαβικά στον κλασσικό παιδικό αθλητισμό: τα συνομήλικα παιδιά αθλούνται μαζί, ενώ τα πραγματικά ταλέντα έχουν τον χρόνο και τον καιρό τους να ξεχωρίσουν όταν μεγαλώσουν!

Μπορούν οι γονείς να είναι στην τάξη ή στον χώρο κατά το Lab για να «βλέπουν το μάθημα»;

Οι γονείς θα ενημερώνονται για το τι θα διδάσκονται τα παιδιά, στο ειδικό Open Day. Πέραν αυτού, στα μέσα του κάθε κύκλου σεμιναρίων, προβλέπεται μία επιπλέον «μέρα των γονέων», όπου οι γονείς χωρίς να ενοχλούν (...) θα είναι μέσα στην τάξη σε πραγματικό μάθημα και θα σηκώνουν το χέρι για ερωτήσεις – αν και όταν τους το επιτρέψουν οι «μαθητές"! Ελπίζουμε να τους καταφέρουμε να κάνουν και οι ίδιοι τις κατασκευές των παιδιών, σε δικές τους ομάδες – κάτι που μέχρι τώρα όλοι «το θέλουν» αλλά η πράξη τους διαψεύδει :-)

Πώς θα δουν οι γονείς τι κατασκεύασαν τα παιδιά και τι αποκόμισαν από το κάθε Εργαστήριο ;

Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, οι δημιουργίες των παιδιών εκτίθενται στην αίθουσα. Με ομαδική παρουσίαση από τα παιδιά και με την σχετική εξήγηση για το σκεπτικό και τη μεθοδολογία της κάθε ομάδας που έφτιαξε την εκάστοτε κατασκευή, οι γονείς θα αποτελούν το πρώτο ακροατήριο των παιδιών τους και μάλιστα καλούνται να τους υποβάλλουν όποια σχετική ερώτηση επιθυμούν.

Τελικά τι προσπαθείτε να κάνετε στο CityLab;

To βαθύτερο νόημα και ο “extra” στόχος του CityLab είναι να αποδείξουμε στα παιδιά μας ότι μπορούν να σχεδιάσουν οι ίδιοι ένα robot, από το Α ώς το Ω, και όχι να αντιγράφουν απλά ένα έτοιμο (αδιάφορο αν είναι απλό ή δύσκολο) robot.

Τα παιδιά μας έχτισαν πρωτότυπες μηχανικές κατασκευές, δημιούργησαν αλγόριθμο και πρόγραμμα για τρίλιζα, έφτιαξαν ορισμένα από τα κλασσικά arcade games και ξέρουν πολύ καλά πόσο αληθινά το χάρηκαν τα ίδια.

Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμη…

Στείλτε το στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. όπου θα σας απαντήσουμε προσωπικά και πιθανώς να το δείτε αναρτημένο στο site μας αν αφορά σε γενικό ενδιαφέρον.

 


Επικοινωνία
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2014-2019 CityLab. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

design + programming by makebelieve