Συχνές Ερωτήσεις

qa

Σε μία φράση: Γιατί Ρομποτική;

Mέσω της Ρομποτικής τα παιδιά μας ικανοποιούν πλήρως και ευχάριστα την εκ φύσεως προδιάθεσή τους για ανακάλυψη (από τη θεωρία στην πράξη), της επιστήμης!

Σε μία φράση: Γιατί Ρομποτική στο CityLab;

Στο CityLab "γίνεται κάτι παραπάνω από Ρομποτική". (Κατερίνα, 11 ετών)

Να περιγράψουμε τα Εργαστήρια; 

Τα παιδιά του Robotics Lab εντάσσονται σε διμελείς ή τριμελείς ομάδες. Κάθε τμήμα έχει μέχρι οχτώ ομάδες. Τα νούμερα αυτά είναι συγκεκριμένα και εξασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου της ομάδας και του σκοπού του προγράμματος. Η καλύτερη, πληρέστερη και ολοκληρωμένη απόκτηση ουσιαστικής γνώσης έρχεται με την παρακολούθηση του ετήσιου κύκλου εργαστηρίων (Σεπτέμβριος - Ιούνιος). Ειδική μέριμνα δίνεται στο να συμμετέχουν όλοι ενεργά, σε καθένα από τα επιστημονικά πεδία του STEM, συνδυάζοντας την τεχνολογική κατασκευή με την επιστημονική περιέργεια λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά διεθνή πρότυπα.

Ποια είναι τα επιστημονικά πεδία του STEM;

  1. Science: Επιστήμη είναι η γνώση και η συστηματική προσπάθεια απόκτησής της μέσω παρατήρησης και πειραματισμού σε συνδυασμό με τη λογική και τη συλλογιστική.
  2. Technology: Τεχνολογία είναι η συλλογή τεχνικών, δεξιοτήτων, μεθόδων και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών ή στην επίτευξη στόχων, όπως η επιστημονική έρευνα. Η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε μηχανές που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς λεπτομερή γνώση της λειτουργίας τους.
  3. Engineering: Μηχανική είναι η τέχνη και το επάγγελμα που εφαρμόζει με πειθαρχία την επιστημονική θεωρία για το σχεδιασμό την ανάπτυξη και την ανάλυση τεχνολογικών λύσεων στοχεύοντας στην επινόηση, την καινοτομία, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, την έρευνα και τη βελτίωση δομών, μηχανών, εργαλείων, συστημάτων, εξαρτημάτων, υλικών, αλλά και εν γένει διαδικασιών, λειτουργιών και ολόκληρων οργανισμών.
  4. Mathematics: Η συστηματική μελέτη και γνώση των αριθμών, των δομών, του χώρου μας και πως αυτά μεταβάλλονται και αλληλεξαρτώνται. 

Πώς ακριβώς εφαρμόζεται το STEM στο CityLab; 

Σε κάθε εργαστήριο, υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να έλθουμε όλοι σε επαφή με συγκεκριμένο τρόπο με καθένα από τα πεδία του STEM - ενδεικτικά:

  1.  Science: Υπόθεση και απόδειξη, Πειραματικός σχεδιασμός, παρατήρηση, πρόβλεψη, συλλογή στοιχείων και ερμηνεία, Μετρήσεις απόστασης χρόνου και ταχύτητας, Αλγόριθμοι και Προγραμματισμός, ...
  2.  Technology: Γρανάζια, κίνηση, περιστροφή, δυνάμεις, αισθητήρες κίνησης ήχου φωτός χρώματος, αρχές συναρμολόγησης και κατασκευής μηχανών, ...
  3.  Engineering: Παράθεση δημιουργικών ιδεών, αιτιολόγηση με στοιχεία, ανάλυση, διόρθωση, βελτίωση, σχεδιασμός, προδιαγραφές, διαχείριση έργου, συγγραφή οδηγιών, έρευνα, προετοιμασία για παρουσίαση, ...
  4.  Mathematics: Εφαρμογή αριθμητικής, άλγεβρας και γεωμετρίας στην πράξη, με συγκεκριμένες κατασκευές που άλλοτε απαιτούν ακρίβεια, άλλοτε αφηρημένο και άλλοτε ποσοτικό συλλογισμό. Μελέτη τυχαιότητας, χρήση μεταβλητών και συναρτήσεων, στατιστική ανάλυση δεδομένων, ...

Δύο λόγια για το χώρο και τις  εγκαταστάσεις;

Ο χώρος του CityLab βρίσκεται στον Άλιμο, στην οδό Γ. Κονδύλη 4, δίπλα στην παραλιακή λεωφόρο και απέναντι από τη στάση "Ζέφυρος" του Τραμ. Τα παιδιά μπορούν να έρχονται μόνα τους - η πρόσβαση είναι εύκολη και ασφαλής είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με τα πόδια, όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ υπάρχει και ιδιόκτητος χώρος πάρκινγκ. Οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες με αυστηρές προδιαγραφές εργονομίας, υγιεινής και ασφάλειας.

Σε 185 συνολικά τετραγωνικά μέτρα εργαστηρίων, με ύψος αιθουσών 5 m και επιπρόσθετα 90 m2 βοηθητικών χώρων, τα παιδιά μπορούν να δραστηριοποιούνται όσο θέλουν στο φυσικά αεριζόμενο, φωτιζόμενο και κλιματιζόμενο χώρο, άνετα και χωρίς να κουράζονται. Σημαντική φροντίδα έχει δοθεί στον σχεδιασμό του χώρου ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη συνεργατικών δραστηριοτήτων και σχέσεων και την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία μεταξύ των “μηχανικών” μας.

Οι "προχωρημένοι" μαθητές δεν "βαριούνται" στην ομάδα τους;

Όχι. Οι «μαθητές» κατατάσσονται ανάλογα με την ηλικία τους και σε ομάδες φίλων και γνωστών μεταξύ τους - η βασική ιδέα της ομαδικής δουλειάς στο CityLab είναι ότι οι «δυνατοί» μαθητές παρακινούν και βοηθούν τους υπόλοιπους της ομάδας τους με αποτέλεσμα να μαθαίνουν όλοι από όλους και όλοι μαζί από τον εισηγητή. Το σύστημα αυτό αποδίδει καλύτερα από τη συνήθη διάκριση σε «τμήματα προχωρημένων» και «τμήματα αρχαρίων».

Πρέπει να αγοράσω κάτι; Τι πρέπει να έχει το παιδί μαζί του;

Όχι και τίποτε, αντίστοιχα. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός ρομποτικής και ο προσωπικός υπολογιστής παρέχεται στα εργαστήρια του CityLab σε κάθε μαθητή.

Παραδίδετε "ιδιαίτερα" μαθήματα ρομποτικής;

Μόνο σε ομάδες ! Τα "Ιδιαίτερα" μαθήματα, δηλ. σε ένα άτομο, ακυρώνουν τον σχεδιασμό του προγράματος ρομποτικής που απαιτεί ομαδική εργασία. Κατ' εξαίρεση γίνονται "Εντατικά Εισαγωγικά Σεμινάρια" μόνο σε παιδιά που θέλουν να ενταχθούν σε ένα κύκλο ρομποτικής ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει αλλά βρίσκεται ακόμη στα αρχικά μαθήματα.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του CityLab;

Οι μικρότεροι μαθητές είναι πέντε χρονών, και ξεκινούν με εντυπωσιακά αποτελέσματα !

Από πού ξεκινάει το κάθε παιδί;

Απλά: από την ομάδα του και το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί! Πραγματικά απλά και χωρίς άγχος, όλα είναι ήδη μελετημένα πολύ προσεκτικά, ώστε τα παιδιά να προχωρούν και να δημιουργούν όλα μαζί χωρίς κενά και απορίες. Η εμπειρία μας στο αντικείμενο εγγυάται την αρχικά ομαλή ένταξη των νέων παιδιών στα εργαστήρια (τα οποία στους γονείς πολλές φορές φαντάζουν "δύσκολα") και τα παιδιά μας φροντίζουμε να εξελίσσονται τόσο στο γνωστικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Πρέπει το παιδί να έχει εμπειρία σε υπολογιστές ή ρομποτική;

Δεν είναι απαραίτητο. Επίσης, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή ότι άλλο είναι το «εμπειρία σε υπολογιστές» και τελείως άλλο το «προγραμματισμός υπολογιστών». Θα το δούμε αναλυτικά σε κάποιο Open Day Lab αυτό!!!

Θα είναι μπροστά σε υπολογιστή όλη την ώρα;

Φυσικά όχι! Αυτό θα ήταν η αποτυχία του προγράμματος! Τα παιδιά προγραμματίζουν στον Η/Υ, συσκέπτονται, συναρμολογούν, παρατηρούν το ρομπότ τους στην πράξη, διορθώνουν, μελετούν, υιοθετούν ιδέες από τις άλλες ομάδες, βελτιώνουν τα έργα τους, και ξανά από την αρχή.

Μπορεί ένα παιδί π.χ. 9 χρονών να είναι με μεγαλύτερα παιδιά;

Δεν αποκλείεται, αλλά στις ηλικίες 5-15 είναι καλύτερα για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους να τηρείται στο CityLab ακριβώς ό,τι εφαρμόζεται ευλαβικά στον κλασσικό παιδικό αθλητισμό: τα συνομήλικα παιδιά αθλούνται μαζί, ενώ τα ταλέντα έχουν τον χρόνο και τον καιρό τους να ξεχωρίσουν όταν μεγαλώσουν!

Μπορούν οι γονείς να είναι στην τάξη ή στον χώρο κατά το μάθημα για να «βλέπουν»;

Οι γονείς θα ενημερώνονται για το τι θα διδάσκονται τα παιδιά, στο ειδικό Open Day.

Πέραν αυτού, στα μέσα του κάθε κύκλου σεμιναρίων, προβλέπεται μία επιπλέον «μέρα των γονέων», όπου οι γονείς χωρίς να ενοχλούν (...) θα είναι μέσα στην τάξη σε πραγματικό μάθημα και θα σηκώνουν το χέρι για ερωτήσεις – αν και όταν τους το επιτρέψουν οι "μαθητές" !

Πώς θα δουν οι γονείς τι κατασκεύασαν τα παιδιά και τί αποκόμισαν από το κάθε Εργαστήριο ;

Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, οι δημιουργίες των παιδιών εκτίθενται στην αίθουσα. Με ομαδική παρουσίαση από τα παιδιά και με την σχετική εξήγηση για το σκεπτικό και τη μεθοδολογία της κάθε ομάδας που έφτιαξε την εκάστοτε κατασκευή, οι γονείς θα αποτελούν το πρώτο ακροατήριο των παιδιών τους - και μάλιστα καλούνται να τους υποβάλλουν όποια σχετική ερώτηση επιθυμούν.

Αυτό νομίζουμε ότι είναι τελικά το βαθύτερο νόημα και ο "extra" στόχος του CityLab (build from zero, project management, presentation skills) και όχι απλά να δούμε και να χειριστούμε ένα robot ήδη έτοιμο να λύνει Sudoku ή να παίζει τρίλιζα.

Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμη...

Στείλτε το στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. όπου θα σας απαντήσουμε προσωπικά και πιθανώς να το δείτε αναρτημένο στο site μας αν αφορά σε γενικό ενδιαφέρον.

CityLab Αθήνας - τηλ. 2 110 130 140

OUTSIDE 500 x 250

Το CityLab στην Αθήνα βρίσκεται στον Άλιμο - η  θετική ανταπόκριση και τα ενθουσιώδη σχόλια των μαθητών που παρακολουθούν τα μόνιμα Εργαστήριά μας αλλά και των μαθητών στις Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των Σχολείων, μας παρακινεί να συνεχίσουμε το έργο μας, εμπλουτίζοντας συνεχώς το πρόγραμμά μας. Τα παιδιά μας οδηγούνται στις δεξιότητες του 21ου αιώνα, σωστά και ευχάριστα!

Επικοινωνία

CityLab Βόλου - τηλ. 24210 44400

citylab volos s

Το CityLab στον Βόλο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2016, σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Αγγλικών ΛΑΝΗ. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την παρουσία μας στη Θεσσαλία και παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ακριβώς ίδια (επιστημονικά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά) με το CityLab Αθήνας.

Επικοινωνία