2023 - 2024: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ STEM

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

SUMMER CAMP 2024

Από 17 Ιουνίου έως 26 Ιουλίου, για παιδιά 5-17 ετών
Μηχανική, Ρομποτική, Προγραμματισμός και Μηχατρονική - Επιλέξτε θεματική και περίοδο - δείτε αναλυτικά εδώ

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ STEM / ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 09:30 - 14:30

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ και ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ
Μηχανική, Ρομποτική, Επιστήμη Υπολογιστών, Μηχατρονική, Βιομηχανικό Σχέδιο, Bioengineering, Αστροφυσική, ...

Άγνωστα διαγωνιστικά θέματα, πρωτότυπες εκθεσιακές δημιουργίες, παρουσιάσεις, Q&A, ...δείτε εδώ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

2023 - 2024

18 εργαστήρια σε 6 διαφορετικές STEM θεματικές - δείτε εδώ

 

ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ CityLab

blueprint

Ελάτε στα Εργαστήρια STEM, Ρομποτικής και Ψηφιακών Δεξιοτήτων του CityLab, σε ένα τόπο γνώσης, δημιουργίας και διασκέδασης. Εξερευνήστε το μαγικό κόσμο της ανακαλυπτικής μάθησης, ζήστε τη χαρά της πραγματικής δημιουργίας μέσα από κατασκευές που λύνουν υπαρκτά προβλήματα του καθημερινού κόσμου, αναπτύξτε τη δημιουργική σας ευφυία, εξερευνήστε και πειραματιστείτε με πρωτότυπες κατασκευές και αποκτήστε ευχάριστα τις αναγκαίες δεξιότητες του 21ου αιώνα! Θα εργαστείτε με κορυφαία, ποιοτικά, επώνυμα και δοκιμασμένα προϊόντα (κιτ ρομποτικής, pc, tablet, software, hardware) σε περιβάλλον που πληροί όλες τις προδιαγραφές των εργαστηρίων STEM.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

παιδιά

ΠΑΙΔΙΑ

Η επόμενη πρόκληση σας περιμένει! Θα δουλέψετε σε ομάδες με παιδιά που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με σας και με τις δημιουργίες σας (μηχανικής και επιστήμης) θα μάθετε να λύνετε υπαρκτά προβλήματα από τον πραγματικό κόσμο. Ά, σημειώστε ότι θα το διασκεδάσετε απίστευτα!

σχολεία

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Οργανώστε την εκπαιδευτική σας επίσκεψη στο CityLab.  Kαλύπτουμε όλες τις βαθμίδες με ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο εργαστηρίου ανά τάξη και θεματική ενότητα, εφαρμόζοντας τις σύγχρονες αρχές της διεπιστημονικής προσέγγισης των πεδίων του STEM.

stem για εκπαιδευτικούς

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παρακολουθήστε τα Εργαστήρια  για Εκπαιδευτικούς του CityLab. Αποκτήστε γνώση και δεξιότητες να δημιουργήσετε δικά σας εκπαιδευτικά και διαθεματικά σεμιναρία, πέρα και πάνω από μια συνηθισμένη κλασικού τύπου διεκπεραιωτική εκτέλεση προκαθορισμένων δραστηριοτήτων.

εταιρείες

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Meetings, Στόχοι, Πωλήσεις, Budgets, Revisions, HR, αξιολογήσεις, Risk Management, KPIs, KRIs, Meetings (ξανά!), GDPR, … Οι άνθρωποί σας τι λένε γι’ αυτά και πώς τα αντιμετωπίζουν; Είστε ομάδα; Θέλετε να μεταμορφώσετε το ανθρώπινο δυναμικό σας από μεμονωμένα άτομα και γκρουπ σε Ομάδες

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ

ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ

logos εργαστηρίων

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

εργαστήρια

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ - ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (5+)

Εξερευνούμε, κατανοούμε, σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και βελτιώνουμε απλές και σύνθετες μηχανές. Χρησιμοποιούμε γρανάζια, τροχούς, άξονες, μοχλούς, τροχαλίες αλλά και έννοιες από Αριθμητική και Γεωμετρία. Πειραματιζόμαστε και τις βελτιώνουμε / μετατρέπουμε για να λύσουν νέα καθημερινά προβλήματα.Χρησιμοποιούμε τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες της Lego Education (όπως Early Simple Machines, More to Math, κ.α.) και projects από την καθημερινότητα. Κατασκευάζουμε μικρούς μηχανισμούς και τους ενώνουμε μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες κατασκευές. Μέσα από τις δημιουργίες μας λύνουμε απλά μαθηματικά προβλήματα με χειροπιαστό τρόπο και στη συνέχεια τα παρουσιάζουμε με γραπτό και προφορικό λόγο.

Δείτε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (6+)

Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ρομπότ (μηχανές που μπορούν και αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους) και αναπτύσσουμε software ελέγχου τους. Ξεκινάμε με απλά ηλεκτρομηχανικά μοντέλα (7-12) και συνεχίζουμε (10+) με σύνθετα με ποικιλία αισθητήρων περιστροφής, ήχου, αφής, φωτός και υπερήχων. Χρησιμοποιούμε όλα τα πεδία της διεπιστημονικής προσέγγισης STEM, σε διαθεματικά εργαστήρια, με στόχο και μέσον το Ρομπότ. Μαθαίνουμε πώς συλλέγουμε πληροφορίες από το περιβάλλον και πώς να ανατροφοδοτούμε το σύστημά μας. Μετράμε το χρόνο και τις αποστάσεις στο χώρο, μαθαίνουμε για κίνηση, τυχαιότητα και μεταβλητές, είτε με εκτίμηση είτε με ακρίβεια μεγεθών.

Δείτε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (8+)

Έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμά μας ώστε να αντιμετωπίζουμε την Πληροφορική σαν Τεχνολογική Επιστήμη. Ξεκινάμε με εισαγωγή στην Επιστήμη και Τέχνη του Προγραμματισμού Υπολογιστών, σε εργαστήρια που διδάσκεται αλγοριθμικός τρόπος σκέψης και μεθοδολογία επίλυσης πραγματικών (και πρωτότυπων) προβλημάτων με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τηρώντας τις αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών. Η υπολογιστική σκέψη, η εκμάθηση της δομής της κάθε γλώσσας, η σύνταξη και τελικά το “coding” είναι ένα δημιουργικό, ευχάριστο και φυσικό επακόλουθο της κατάκτησης των προηγούμενων δεξιοτήτων.
Scratch (8+): Object oriented / event driven programming. Ναι, για παιδιά 8+! Python (12+): Object oriented programming με χρήση έτοιμων βιβλιοθηκών.
C (12+): Σχεδιασμός και κατασκευή κλασικών αλγορίθμων από την αρχή.
MIT App Inventor (12+): Δημιουργία εφαρμογών για κινητά και tablet.
AR/VR (12+): Δημιουργία 3D κόσμων Augmented Reality και Virtual Reality.

Δείτε περισσότερα

MHXAΤΡΟNIKH (10+)

Σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα επεξεργαστών, ελεγκτών, αισθητήρων και προγραμματισμού δημιουργούμε αυτόνομες ηλεκτρομηχανικές κατασκευές. Με χρήση αισθητήρων η πλατφόρμα «καταλαβαίνει» τι γίνεται γύρω της (κίνηση, θερμοκρασία, ήχος…) και το μετατρέπει μέσω του software σε οδηγία για (συνήθως) κίνηση του ρομπότ, ή περιστροφή σε μοτέρ, ενδείξεις σε οθόνες ή/και φώτα, κ.α.
Τα εργαστήρια βασίζονται σε υψηλού επιπέδου projects πραγματικών κατασκευών.
Χρησιμοποιούμε microbit (για 10+) και Arduino (για 12+) με ποικιλία από αισθητήρες, αντιστάσεις, πυκνωτές, ποτενσιόμετρα, μοτέρ, κινητήρες, ηχεία, γρανάζια, άξονες, οθόνες, led. Σχεδιάζουμε ηλεκτρονικά κυκλώματα (σε χαρτί ή σε software simulation environments), προσθέτουμε μηχανές, αισθητήρες, εξαρτήματα, καλώδια, βίδες, led και lcd οθόνες, προγραμματίζουμε και κατασκευάζουμε πραγματικές συσκευές.

Δείτε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (12+)

Εναρμονιζόμενοι με τις διεθνείς εξελίξεις περί Financial Literacy, εξοπλίζουμε τα παιδιά με τις απαιτούμενες γνώσεις, τις δεξιότητες και τελικά την εμπιστοσύνη να ζήσουν σε ένα κόσμο ολοένα αυξανόμενης πολυπλοκότητας και μεταβολών αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη στην έννοια και τις χρήσεις του χρήματος. MICRO: Χρηματοοικονομικά ως επιστήμη. Διαφορές από τα Οικονομικά. Τι είναι Χρήμα, Τιμή. Κόστος. Αξία. Κόστος Eυκαιρίας και Πίστωση. Ασκήσεις για αποφάσεις που παίρνουμε ως καταναλωτές. Πώς κερδίζω / καταναλώνω σωστά. Τράπεζες. MACRO: ΑΕΠ. Οικονομικές διακυμάνσεις, ύφεση, ανάκαμψη, άνθιση, κρίση. Νόμος της Προσφοράς και της Ζήτησης. Οικονομική Πολιτική (Δημοσιονομική και Νομισματική). Προϋπολογισμός. Έλλειμα – πλεόνασμα – χρέος. Κεντρική Τράπεζα και εποπτεία. Χρηματιστηριακές Αγορές και προϊόντα (Χρηματιστήριο, δείκτες, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα). Λειτουργίες και χρησιμότητα. Επένδυση. Μέτρηση, ανάληψη και διαχείριση κινδύνου. Επιχειρηματικότητα, προσωπικότητες, παραδείγματα.

Δείτε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (7+)

Σχεδιάζουμε προϊόντα συνδυάζοντας τις STEM γνώσεις μας ώστε να βελτιωθούν λειτουργικά και αισθητικά και να γίνουν ωφέλιμα και επιθυμητά. Καθένα από τα πεδία του STEM, βρίσκει εφαρμογή: παρατήρηση, πείραμα, μελέτη, σχεδιασμός, συλλογή τεχνικών και ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, παραγωγή, βελτίωση. Ενδεικτικά, στην καθημερινότητά μας θα έχουμε: Computer Science, industrial Technology, Structural EngineeringMathematics. Τα projects υλοποιούνται λαμβάνοντας υπόψιν περιορισμούς όπως η (βιομηχανική) μαζική παραγωγή και η εξελισσόμενη τεχνολογία! 

Δείτε περισσότερα

BIOENGINEERING (12+)

Τι σχέση έχει η πληροφορική με τη βιολογία; Πώς μπορώ να εφαρμόσω τις αρχές της μηχανικής στην ιατρική; Ποιες λύσεις μπορώ να σκεφτώ ως μηχανικός για να βελτιώσω την ανθρώπινη ζωή;
Ανακαλύπτουμε το κοινό έδαφος μεταξύ μηχανικής και βιολογίας και συνδυάζουμε τις ιατρικές επιστήμες με τις επιστήμες υπολογιστών. Επεξεργαζόμαστε ιατρικά δεδομένα και ψηφιακές εικόνες με ειδικούς αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και προγραμματίζουμε ευφυή συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων και υποβοήθησης ιατρών.

Δείτε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ (8+)

Μαθαίνουμε πώς λειτουργεί το Σύμπαν. Συνεργαζόμαστε και δημιουργούμε κατασκευές για να κατανοήσουμε καλύτερα το διάστημα. Κατασκευάζουμε αυτοματισμούς και ρομπότ για να μάθουμε πώς δημιουργούνται οι πλανήτες και τι είναι οι δορυφόροι.
Μαθαίνουμε πώς λειτουργούν τα (ρομποτικά) τηλεσκόπια και πώς ακριβώς οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν πλανήτες σε άλλα Αστρικά Συστήματα. 

Δείτε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ

εργαστήριο

Εφοδιάστε τα παιδιά με τις δεξιότητες και τις γνώσεις του 21ου αιώνα. Στα εργαστήρια STEM του CityLab υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και αρχές μάθησης ενώ όλοι διασκεδάζουν καθώς μετατρέπονται από χρήστες σε δημιουργούς, κάνοντας "πράγματα που δεν ήξεραν ότι μπορούν". Τα παιδιά παρακινούνται και ενεργοποιούνται σε κάθε πεδίο του STEM, οι σύνθετες απαιτήσεις του 21ου αιώνα κατακτώνται διασκεδαστικά και το χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει  σήμερα, αρχίζει να κλείνει! 
Στο CityLab «κάνουμε STEM». Δηλαδή Science, Technology, Engineering, Mathematics – ταυτόχρονα! Καταπέλτες, Μηχανικά παιχνίδια, Ρολόγια, Τραμπάλες, Καρουσέλ, Γερανούς, Μηχανικά Ζώα, Αυτόματες γέφυρες, Αντισεισμικές κατασκευές, Αυτόματα parking, Έξυπνα χρηματοκιβώτια, Μηχανές μέτρησης βαρύτητας, Smart Cars, Software, Τεχνητή Νοημοσύνη, ... ό,τι θέλουμε και ό,τι φανταστούμε που μας απαλλάσσει από βαρετές, δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες (=ρομπότ!).

Λειτουργούμε από το 2014 αποκλειστικά και μόνο με εργαστήρια STEM ως ένας χώρος ανάπτυξης της δημιουργικής ευφυίας των παιδιών,  με κύριο όχημα την υιοθέτηση και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων, προηγμένων υποδομών και ειδικών καινοτόμων εφαρμοσμένων τεχνολογιών, που είναι ειδικά αναπτυγμένες για αυτό το σκοπό.  Στόχος είναι η πρόκληση του ενδιαφέροντος των παιδιών (5+) στα πεδία του STEM Science, Technology, Engineering, Mathematics, και η ανάπτυξη των γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους, τηρώντας παιδαγωγικές προδιαγραφές και τεχνοκρατικές διαδικασίες βασισμένες στις βέλτιστες διεθνείς επιστημονικές και εκπαιδευτικές πρακτικές. 

Χρησιμοποιούμε τη Μηχανική, τη Ρομποτική, και τον Προγραμματισμό διασκεδάζοντας, σαν παιχνίδι, με την τεχνολογία. Μπαίνουμε σε έναν κόσμο που σε ωθεί να φανταστείς και σε εμπνέει να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ. Μαθαίνουμε πώς να  σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε τα ρομπότ μας. Στο τέλος, ανακαλύπτουμε  ότι όλα αυτά  μαζί με τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το AR/VR και τα Χρηματοικοκονομικά.είναι εξαιρετικά συναρπαστικά και ίσως η μελλοντική μας ενασχόληση!!!!

Όλα τα εργαστήριά μας σχεδιάζονται και διεξάγονται με δημιουργικό για τα παιδιά τρόπο. ‘Ετσι, με τις δημιουργίες μας και με συνεχή μέριμνα ώστε να μη χαθεί ούτε στιγμή το τεκμήριο της εμπιστοσύνης των μαθητών, (δηλαδή όχι “follow me” μέθοδοι σε διεκπεραιωτικές δραστηριότητες), οι μαθητές μας αποκτούν εμπιστοσύνη στα πεδία του STEM και οδηγούνται οι ίδιοι στη μάθηση σχετικά πολύπλοκων θεμάτων με γνώμονα το ενδιαφέρον τους να διερευνήσουν ένα project. Ξεκινάμε με project-based learning αρχικά και συνεχίζουμε με χρήση projects να οδηγούμαστε στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.
  

 

MILESTONES

EGU GEOSCIENCE DAYS

20 OKT 2023: 2 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΕ 2 ΝΗΣΙΑ ΣΕ 1 ΗΜΕΡΑ
STEM δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Νίσυρο: Δημιουργούμε μηχανισμό καταγραφής ηφαιστειακής δραστηριότητας, παρατηρούμε σε διαδραστικό εργαστήριο τα χαρακτηριστικά και τη δύναμη των ηφαιστείων. Δείτε εδώ το βίντεο της ημέρας.

CISCO DTS

CISCO DT&S

Σεπ. 2020: Συνεργασία του CityLab με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco σαν Digital Skills Partner (Εργαστήρια STEM και Ρομποτικής). Δείτε περισσότερα εδώ

κώδικας

Μηχατρονική και Τεχνητή Νοημοσύνη

Εργαστήρια Α.Ι. και mechatronics! Στην πράξη!!!. Από το 2016. Δείτε περισσότερα στο blog μας. 

Copyright © 2014-2024 CityLab IKE – Γ.Ε.ΜΗ.: 130882103000, Α.Φ.Μ.: 800586309 – Υπηρεσίες Σχολών Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος/All rights reserved. Design + programming by makebelieve.