• Αρχική
  • Εργαστήρια
  • ΕΞ' ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

ΕΞ' ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Πρόγραμμα OnLine Εργαστηρίων

/* Τα εργαστήριά μας είναι ζωντανά (δηλ. όχι video) και διεξάγονται διαδραστικά από τους ίδιους καθηγητές που διδάσκουν στο CityLab.*/

Σε όλα τα Εργαστήρια Computer Science (Scratch, Python αλλά και C στο Arduino) και σε όλες τις ηλικίες, διδάσκεται αλγοριθμικός τρόπος σκέψης και μεθοδολογία επίλυσης πραγματικών (και πρωτότυπων) προβλημάτων με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τηρώντας τις αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών. Η υπολογιστική σκέψη, η εκμάθηση της δομής της κάθε γλώσσας, η σύνταξη και τελικά το “coding” (σε γραφικό περιβάλλον ή σε text γλώσσα)  είναι ένα δημιουργικό, ευχάριστο και φυσικό επακόλουθο τηςκατάκτησης των προηγούμενων δεξιοτήτων. 
Τονίζεται ότι οι μαθητές δημιουργούν τα προγράμματά τους από την αρχή, με σχέδιο και υλοποιώντας τη δική τους σκέψη, η οποία λύνει το project που έχουν με το δικό τους τρόπο. 
Όλα τα εργαστήρια για το επίπεδο Α (εισαγωγικό) είναι διάρκειας 8 μηνών (35 συνολικά εργαστήρια, 90 λεπτών το καθένα).
Θεωρούμε ότι για το επίπεδο Α, αυτός είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος εργαστηρίων ώστε
- να καλυφθούν πλήρως και ουσιαστικά όλες τις έννοιες που πρέπει να διδαχθούν, αλλά και
- να υπάρχει αρκετός χρόνος (μίας εβδομάδας) από το ένα εργαστήριο στο άλλο για εμπέδωση ασκήσεων και επίλυσή τους με την απαιτούμενη κάθε φορά εμβάθυνση.

SCRATCH για παιδιά 8-12 ετών

Επίπεδο Α: Κάθε Πέμπτη, 19:30 - 21:00, από 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Μαΐου 2021

PYTHON για παιδιά 12+ ετών

Επίπεδο Α: Κάθε Τρίτη, 18:00 - 19:30, από 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Μαΐου 2021

PYTHON για ενήλικες

Επίπεδο Α: Κάθε Τρίτη, 20:00 - 21:30, από 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Μαΐου 2021

ARDUINO για παιδιά 12+ ετών

Επίπεδο Α: Κάθε Τρίτη, 19:00 - 20:30,  από 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Μαΐου 2021

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

SCRATCH: Τα  παιδιά δημιουργούν, προγραμματίζοντας σε ένα γραφικό προγραμματιστικό περιβάλλον. Με αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, συνδυάζουν μαθηματικά, γεωμετρία, υπολογιστικές ιδέες, άλγεβρα, αριθμητική αλλά και αρχές object oriented και event driven προγραμματισμού. Κατά τη δημιουργία ενός προγράμματος space invaders, pac man, tic-tac-toe, car simulator ή maze solving τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλες τις δεξιότητες, τους στόχους και τις αρχές μάθησης του CityLab.

PYTHON: Η Python είναι μία εξαιρετικά ευέλικτη, object oriented γλώσσα προγραμματισμού, και "προτιμάται" ολοένα και περισσότερο για χρήση σε συστήματα ασφαλείας, δικτύωσης, Internet Οf Τhings και άλλα επαγγελματικά περιβάλλοντα, αλλά και για εκμάθηση προγραμματισμού κατά την εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. H  θεματολογία κυμαίνεται από αρχές προγραμματισμού μέχρι σύνταξη της γλώσσας, και από τεχνικές object oriented programming μέχρι κατασκευή επιχειρησιακών προγραμμάτων. 
Στα εργαστήρια Python για παιδιά δουλεύουμε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, πέρα και πάνω από αντιγραφή έτοιμου κώδικα. Η μέθοδος διδασκαλίας μας εφαρμόζεται με επιτυχία στα προγράμματά μας από το 2014 και έχουμε χειροπιαστά παραδείγματα της επιτυχίας της. Τα παιδιά δημιουργούν και το καταλαβαίνουν τα ίδια.
Στα εργαστήρια Python ενηλίκων θα εμβαθύνουμε επιπλέον σε θέματα και χρήση της γλώσσας (με βιβλιοθήκες) για Web Development, Business Analytics, Cyber Security, Επιστήμη Δεδομένων (Data Science), Στατιστική, Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) και Βαθιά Μάθηση (Deep Learning). Όλοι μας, στην εργασία μας, έχουμε ανάγκες επεξεργασίας δεδομένων, επίλυσης προβλημάτων αλλά και παρουσίασης των συμπερασμάτων μας σε "actionable reports and dashboards". Τα spreadsheets έχουν ξεπεραστεί και ό,τι report "βλέπουμε και θαυμάζουμε" είναι φτιαγμένο με παρόμοιες μεθόδους. Αυτό διδάσκουμε!

ARDUINO: To Arduino είναι μία «ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα» επεξεργαστών, ελεγκτών, αισθητήρων και προγραμματισμού με την οποία φτιάχνουμε αυτόνομες ηλεκτρομηχανικές κατασκευές. Με τους αισθητήρες η πλατφόρμα «καταλαβαίνει» τι γίνεται γύρω της (κίνηση, θερμοκρασία, ήχος…) και αυτό, το μετατρέπει σε οδηγία για κάτι (κίνηση του ρομπότ, φως, μοτέρ, …) μέσω του προγραμματισμού.  Η λειτουργικότητα αυτή συναντάται ακριβώς η ίδια σε καθημερινά αντικείμενα γύρω μας (microwaves, air-conditions, πλυντήρια, συναγερμοί, κλπ.) όπως και σε όλα τα πραγματικά Ρομπότ. Τα παιδιά, όταν προγραμματίζουν σε Arduino έρχονται όσο πιο κοντά γίνεται στην «Ρομποτική πραγματικού κόσμου».
Οι τομείς που ξεκινούν τα παιδιά είναι Προγραμματισμός και Επιστήμη Υπολογιστών(οι ελεγκτές και οι αισθητήρες πρέπει να προγραμματιστούν!). Συνεχίζουν με Τεχνολογία και Ηλεκτρονικά (τι κύκλωμα θα φτιάξω, τι αισθητήρες θα χρησιμοποιήσω και τι εξαρτήματα θα συνδυάσω) και ολοκληρώνουν με Ρομποτική και Μηχανική (συνδυάζουν όλα τα προηγούμενα και κατασκευάζουν αυτόνομα Ρομπότ). Οι επιλογές και τα εξαρτήματα είναι πρακτικά απεριόριστα(όπως στην πραγματική βιομηχανία) και γι’ αυτό το λόγο η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών εκτοξεύονται, μαζί με τις γνώσεις τους για μηχανική, ηλεκτρονική και προγραμματισμό. (… και δεν συμβαίνει συχνά αυτό). Θα χρειαστεί να επιλέξουν (για παράδειγμα όταν θα φτιάξουν ένα αυτόνομο αυτοκινητάκι) από πρακτικά άπειρες επιλογές και συνδυασμούς υλικών και τεχνολογιών, τι ρόδες θα χρησιμοποιήσουν, τι μοτέρ, τι σασί, τι αισθητήρες, πλαστικά ή σιδερένια μέρη, γλώσσα προγραμματισμού…
Τότε, και μόνο τότε, όταν δηλαδή θα κληθούν να κάνουν αυτές τις επιλογές τα ίδια, τα παιδιά μας θα συνειδητοποιήσουν ότι έτσι ακριβώς φτιάχνεται ο ηλεκτρομηχανικός κόσμος γύρω μας (και θα θέλουν και τα ίδια να συμμετέχουν σε αυτό)! 

ΚΟΣΤΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Επίπεδο Α: 35 εργαστήρια, διάρκεια 90 λεπτά το καθένα. Συνολικά 52,5 ώρες. Κόστος €400.
Η πληρωμή γίνεται σε δύο δόσεις (€200 μέχρι10 Οκτ.2020 και €200 μέχρι 10 Φεβ. 2021) ή εφάπαξ μέχρι10 Οκτ. 2020 με 10% έκπτωση (€360).

Επικοινωνείστε μαζί μας για λεπτομέρειες στο  2 110 130 140 ή/και στο

--
Δείτε τους στόχους των εργαστηρίων εδώ, τις αρχές μάθησης στο CityLab εδώ,  τα οφέλη εδώ, την εφαρμογή του STEM εδώ, τα εργαστήριά μας ανά ηλικία εδώ, το ετήσιο πρόγραμμά μας εδώ και τις συχνές ερωτήσεις σας εδώ

Copyright © 2014–2021 CityLab. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος/All rights reserved. Design + programming by makebelieve.